Hanzestedenpad (9) De hoofdige boer

9e etappe 17 februari 2018

Net als op 20 januari wandelen we op 17 februari een dagwandeling uit het boekje van het Hanzestedenpad. Het is de wandeling die apart in het boekje beschreven is als “De hoofdige boer” waarbij “hoofdig” een oude, nette vorm van “koppig” is.
We lopen dan niet langs de IJssel maar langs de Berkel van Zutphen naar Almen en terug.

De route gaat naar Almen helemaal langs de Berkel en is onverhard. Hier en daar is het modderig bij Zutphen, maar verder richting Almen is het niet modderig omdat daar
de Berkel weer meanderend gemaakt is met veel bochten en ook uitgebreide grasoevers waarop het goed wandelen is. Kortom, een prachtig traject.

De etappe begint bij het station van Zutphen. In Zutphen maken we eerst een korte koffiestop in de binnenstad. En daarna langs de Berkel naar de Hoofdige Boer in Almen. Dat restaurant dankt zijn naam aan een koppige boer die geen gebruik wilde maken van de nieuwe brug over de Berkel, maar een doorwaadbare plaats bleef gebruiken. De dichter Staring heeft Almen beroemd gemaakt met een gedicht over die boer. In Almen wordt nu zelfs een museum gebouwd voor de dichter Staring.
We lopen daarna weer terug door een bosrijke omgeving ten noorden van de Berkel tot een bushalte bij Huize De Voorst en vandaar met de bus weer terug naar
Zutphen. Dat is dan in totaal ongeveer 16 km. Mensen die meer willen wandelen kunnen doorlopen naar station Zutphen, maar dat is dan wel 21 km. In Almen kunnen mensen eerder afhaken (na 10 km) en de bus naar Zutphen nemen.

We vertrekken zoals gebruikelijk met de trein vanuit Utrecht.
We verzamelen vanaf 9:10 in de hal van Utrecht CS bij de banken bij spoor 20 en nemen de intercity naar Arnhem van 9:24 (spoor 19).
Aankomst in Arnhem om 9:59. Overstappen op de intercity naar Zutphen die om 10:11 vertrekt van spoor 3. Aankomst in Zutphen om 10:32.

Er zijn door NS op het traject waar we langs reizen geen werkzaamheden gepland. Maar kijk vrijdag 16 februari nog even op de NIVON website of er geen wijzigingen zijn voor de wandeling.

Marian Bode en Thijs Notenboom.