(Foto)verslag Zuiderzeepad LAW 8 – 17e etape

Marian Bode
Hoogkarspel naar Enkhuizen – 18 maart 2017

klik op de foto voor het hele album


Beste wandelaars en belangstellenden,

Zaterdag 18 maart hebben we onze laatste etappe van het Zuiderzeepad gelopen. We waren met z’n achten, 2 mannen en 6 vrouwen.
De weersvoorspelling was niet zo best, misschien weerhield dat sommige wandelaars om de “stoute” schoenen aan te trekken. Maar de weergoden waren met ons en op een klein buitje na (we zaten toen toevallig hoog en droog bij de zorgbakkerij) bleef het de hele tocht droog.
De treinreis duurde zowel heen als terug een half uur langer i.v.m. werkzaamheden aan het spoor, de intercity Amsterdam-Enkhuizen ging nu via Alkmaar.

In Hoogkarspel was het dus wel tijd om, voordat we richting Enkhuizen gingen, eerst een kopje koffie te drinken bij restaurant Van Dis.
Na Hoogkarspel liepen we door het lintdorp Venhuizen, waar we nog een vroegere overtoom met bootje zagen.
Midden in het dorp stond een picnicbank, geschikt voor 8 personen, dus precies plaats voor ons allen.
De wandeling ging ook door Broekerhaven, een oude vissershaven met de enige elektrisch aangedreven schuitenlift in Nederland.
De volgende stop was bij molen de Ceres met een zorgbakkerij, vlakbij station Bovenkarspel-Flora. Een aanrader, mocht men eens in de buurt komen, om daar iets te gebruiken.
De Westfriese Flora is niet meer, maar bij sommige huizen stonden emmers met bossen tulpen te koop. Hiervan hebben we dankbaar gebruik gemaakt en de prijs: 1,25 euro per bos!!!!
Bij de Koepoort werd Enkhuizen bereikt en na eerst een stukje over de Veste gelopen te hebben, ging de wandeling verder door de binnenstad, wierpen we een blik (figuurlijk) in de Zuider- of Sint-Pancraskerk, langs de Dromedaris en de haven om uiteindelijk bij het Italiaans restaurant Porto Vecchio aan de Havenweg neer te strijken.
Hier werd onze wandeltocht Kampen-Enkhuizen afgesloten met een gezellig etentje.
Om 19.52 uur verlieten we Enkhuizen en waren goed 22.00 uur weer in Utrecht.

In april beginnen we in een ander deel van Nederland en lopen we het Hanzepad van Doesburg naar Kampen.

Marian Bode

Overzicht Zuiderzeepad