Verslag museumgroep Museum De Lakenhal

Met zeven deelnemers vertrokken we vanuit Utrecht naar Leiden. Er was ook een Nivon-lid dat de aankondiging in de Toorts had gelezen. Na een kop koffie bezochten we de tentoonstelling over de jonge Rembrandt in de mooi verbouwde Lakenhal.
De werken van Rembrandt en tijdgenoten werden in een historische context gezet, zijn eigen ontwikkeling als kunstenaar en ook de politieke gebeurtenissen in de jaren 1606 tot 1634. Het bleek dat een aantal van ons hetzelfde had bedacht om de details op Rembrandts schilderijen te bekijken, zoals zoeken naar zijn zelfportretjes op de Bijbelse werken.
Na een wandeling door een stukje oud Leiden vonden we Happy Tosti, een lunchcafé, waar jongeren met een arbeidsbeperking bedienen. Tijdens het geanimeerde nagesprek vertelden we elkaar dat we ook andere zalen van de Lakenhal hadden bezocht, zoals de weverij en de gang met werken van Jan Wolkers. Zeer gewaardeerd werd de opzet van de tentoonstelling, de ontwikkeling van Rembrandt als kunstenaar, van stijve schilderijen tot prenten en schilderijen van levensechte, vaak oude mensen en van hemzelf.
In de stromende regen liepen we terug naar het station.