Yoga

Weet je wat lummelen is?

over de genoegens van yoga

Vaag en van heel ver weg kwam de betekenis van het woord ‘lummelen’ naar boven bij mij… een herinnering aan een lang vervlogen kindertijd. De vraag werd aan ons gesteld door Annemarie van den Bogert-Polders, onze yogalerares.
Elke dinsdagochtend zijn we met z’n zessen bijeen en proberen wij in ruim een uur tijd (wordt soms wel twee uur) een klein beetje los te komen van de Westerse manier van leven. We proberen tot rust te komen, bij onszelf te zijn en te blijven, ons eigen lichaam te voelen, en de ruimte daar omheen, we doen oefeningen om ons lichaam te doen ontspannen en we proberen daarmee onze eigen binnenkant te leren kennen.
En…. de afgelopen les hebben we dus ‘gelummeld’. Wat dat is?
Eén persoon staat in het midden, twee anderen vóór en achter hem. De middelste persoon laat zich voor-en achterover vallen en de twee buitenste personen vangen hem of haar heel rustig op en duwen hem naar de overkant, waardoor de middelste persoon helemaal kan ontspannen en vertrouwen krijgt in de vangers. Zo wiebelden wij rustigjes heen en weer en de conclusie van een ieder was: wat een hemels … wat een heerlijk gevoel is dat!