Verslag museumgroep Museum Boerhaave

Donderdag 27 februari 2020 bezoeken we Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. We hebben opnieuw geen geluk met het weer. Het giet. Maar dat mag de pret niet drukken. De opkomst is wat laag deze keer; we zijn maar met vijf personen. Ook een aantal vaste deelnemers is niet op komen dagen. Voor ons onzekere organisatoren helaas zonder bericht vooraf. Niet dat dat verplicht is.
Museum Boerhaave is voor de meesten van ons een verrassing. Een museum, zo wordt gezegd, waar je niet snel op eigen gelegenheid naar toe zou gaan. Een plezierige verrassing veelal. De tentoonstelling van met name de niet permanente collectie is informatief en verrassend. De toelichtingen via audio en lichtschermen zijn voor een ieder begrijpelijk en vormen vaak een update van de schoolkennis.
De kosmos inspireert, laat de fantasie werken en raakt de bekende levensvragen: wie en wat zijn wij? Vooral nietig denk ik dan.
Het medisch gedeelte van de permanente collectie is veel minder sprankelend. Veel vlakker en minder informatief. Wij hebben geen kinderen in ons gezelschap, maar ons bezoek tijdens de krokusvakantie, maar ons wel duidelijk kinderen hier veel plezier hebben. Ook voor hun is er veel te doen.
Al met al was ook dit bezoek de moeite waard meer dan waard.