Uitnodiging Natuur en Mens (fiets) excursies in mei, juni en juli 2024

In het voorjaar en de zomer organiseert Nivon Utrecht 3 bijzondere fiets-excursies naar plekken waar Mens en Natuur elkaar wederzijds positief beïnvloeden. Voor elke excursie, per fiets bereikbaar kunt u zich afzonderlijk inschrijven.

Aan sommige excursies zijn kosten verbonden, (Mensen die al een lidmaatschapskorting hebben, of dit niet kunnen opbrengen krijgen 2/3 korting, Wel even aangeven bij de inschrijving.)

Er wordt een maximale groeps-grootte gehanteerd. Bij overtekening kunt u op een reservelijst komen, waarvoor op een latere datum de excursie nog een keer herhaald wordt.


Excursie 18 mei 2024 naar De Bijentuin Kraaybekerhof te Driebergen ‘Bijvriendelijk’ imkeren afgestemd op de natuurlijke levenswijze van de bijen.

Programma
– zaterdag 18 mei 2024. Ontmoeting om 11.00 uur bij de Kraaibekerhof, Diederichslaan 25, 3971PA Driebergen
– Marian en Rien van den Berg vertellen ons over de Bijentuin
– daarna is er gelegenheid in de theetuin iets te drinken en eten.

Aanmelden:  wim.klijn@tip.nl, s.v.p. aangeven of je zelfstandig naar de Kraaybekerhof gaat of meerijdt met de groep. Het maximum aantal deelnemers is 14.

Indien gewenst:
Gezamenlijk fietsen vanaf het Ledig Erf (voor Café Ledig Erf). Vertrek 9.30 uur. In een rustig tempo fietsen we via natuurgebied Nieuw Wulven en Odijk naar de Kraaybekerhof. De terugweg gaat via de Arnhemse Bovenweg, Bunnik, Kromme Rijn Zwembad. Einde naar verwachting ca. 13.30 uur. De fietsafstand is ca. 15 km, en de terugweg eveneens.

Nadere informatie:  www.kraaybekerhof.nl en www.debijentuin.nl.
Een bijenvolk ontwikkelt zich naar eigen aard en wijsheid, ongestoorde ontwikkeling is een voorwaarde voor gezondheid. Dit betekent:
* Dat de bijen zelf hun raten mogen bouwen (geen gebruik van kunstraat).
* Zich mogen vermeerderen (zwermen) op hun eigen tijd, dus geen zwermverhindering.
* Dat de bijen hun zelf verzamelde voedsel, de honing, mogen houden voor eigen gebruik, en het niet afnemen en vervangen door suikerwater (honing bevat de voor de vitaliteit van de bijen onontbeerlijke vitaminen, mineralen en afweerstoffen die in suiker ontbreken). We oogsten dus pas honing als er overvloed is.
In het algemeen dus: geen kunstmatige ingrepen, en geen kunstmatige koninginneteelt.
Je zou daarom kunnen zeggen dat we geen imkers zijn in de traditionele betekenis van het woord maar meer ‘bijenhoeders’.

Excursie 8 juni 2024 naar de Valwind locatie Boswachterij Leersum. 

Programma
– Om 12 uur ‘s Middags wordt u verwacht bij Maarsbergseweg 18 a, Leersum, het startpunt van de excursie. Heb dan een fiets en een lunchpakket bij u! We beginnen met een lunch in het veld waarna we per fiets langs een aantal markante valwind lokaties rijden o.l.v. bos-ecoloog Chris Hartman.
– We brengen ook per fiets een bezoek aan landgoed Broekhuizen waar, ook als gevolg van de valwind, een eeuwenoude laan is veranderd in een levende ruïne.

Aanmelden:
Opgeven via eugenevanwell3@gmail.com, waarna nadere informatie volgt met verschillende route mogelijkheden.

Indien gewenst:
Het is mogelijk met een beperkte groep mee te fietsen om 10 hr vanaf het Lucasbolwerk/het pleintje voor De Schouwburg en, in gezamenlijk overleg, terug via de Langbroeker Wetering. De fietsafstand is ca. 26 km en de terugweg eveneens.

Nadere informatie:
We beginnen dus met een lunch in het veld om 12 u waarna we per fiets langs een aantal markante valwind lokaties rijden o.l.v. bos-ecoloog Chris Hartman.
18 juni 2021 werd het dorp Leersum getroffen door een valwind waarbij zo’n 75.000 bomen vielen, een ramp, maar ook een natuurfenomeen. We ervaren hoe natuur, natuurgeweld en bewoning samen hand in hand moesten gaan na de verwoestende valwind.
Niet alleen zijn er delen met rust gelaten, maar ook is gebruik gemaakt van wetenschappelijk inzicht en proeven om de beschadigde bossen duurzaam te herstellen en voor te bereiden op een veranderende toekomst.

Landgoed Broekhuizen https://youtu.be/yd4-5rtRu4o, waar we ook kunnen bekijken hoe de valwind heeft toegeslagen, is één van de parels van de zogenoemde Stichtse Lustwarande.

Na afloop kunt u op eigen gelegenheid nog wat verder in de Utrechtse heuvelrug rondtouren, een wandeling maken over het nabij gelegen Stormpad Breeveld https://youtu.be/whs54VaiMW0 


Excursie Donderdag 18 juli, 14 uur wordt u verwacht op Buitenplaats “Berg-en-vaart”

Programma
14 uur wordt u verwacht op Buitenplaats “Berg-en-vaart”, Cannenburgerweg 17-19 1244 RE Ankeveen, Gemeente Wijdemeren. Duur c.a. 2 ½ uur.

Aanmelden:
Opgeven via eugenevanwell3@gmail.com, waarna nadere informatie volgt met verschillende route mogelijkheden. Er kunnen maximaal 20 personen deelnemen. De kosten p.p. zijn € 7,50. Korting is mogelijk, wel even aangeven per mail.

Indien gewenst:
Het is mogelijk met een klein groepje mee te fietsen vanaf Nivon Centrum Utrecht, Vechtensteinlaan 12. Het vertrek is dan om 12 uur. In overleg gaat de heenweg via oud-Maarseveen, Muyeveld en Nieuw Loosdrecht en de terugweg via Nederhorst ten Berg en de Vecht. De fietsafstand is ca. 22 km, en de terugweg eveneens.

Nadere informatie:
Berg en Vaart https://www.berg-en-vaart.nl/ is een complex historische buitenplaats, hetgeen wil zeggen dat zowel het huis als de omringende tuinen een rijksmonument zijn. Het hoofdgebouw is gebouwd in 1778.
Het terrein is 4.3 hectare groot en omvat verschillende deeltuinen en gebouwen (Het gecultiveerde gedeelte is ongeveer 1 ha, Het terrein grenst aan een weidegebied met uitzicht op het Ankeveense Zod. Het is een onderhoudsintensieve tuin, met onder andere een “Jardin à la Française”, orangerie, rozentuin, palmhuis, onderhouden door een groep van vrijwilligers en de eigenaren. De rondleiding gebeurt door beide eigenaren Erik en Carolien Greve, en gaat soms langs smalle paadjes waarbij moddervaste schoenen aan te bevelen zijn. Duur is 2 tot 2 ½ uur eindigend in het palmhuis met thee, wat lekkers, en tijd om na te praten.

– o –